5 sätt att maximera din motivation

1. Kartlägg dina tankemönster
Var uppmärksam på dig själv och dina tankar under ca 2 veckor. Skriv ner vilka tankar som präglar dina dagar samt hur det ”inre samtal” som ständigt pågår inom oss, låter hos dig. Var extra uppmärksam på tankar som rör misslyckanden eller rädsla. Mentala spärrar som prestationsångest, självuppfyllande profetior och onda tankecirklar är oftast omedvetna. De skapas och lever i det undermedvetna och går igång automatiskt enligt vissa djupt invanda mönster i hjärnan. Tänker du att ”det här kommer kännas tungt”, kommer det garanterat kännas tungt. Kanske är just tankens kraft en av våra största resurser.

2. Maximera antalet framgångs-tankar
Tror du att du kommer att misslyckas gör sig också kroppen och sinnet redo för att misslyckas. Tvärtom kommer också kroppen att göra sig redo för storverk om du tydligt visualiserar en framgång och hur du tar dig an den. Ge dig själv tid att både visualisera och dokumentera vad du vill uppnå och hur du vill ha det. Koncentration och avslappning är grunden till framgång inom mental styrka. Hitta ditt eget sätt att uppnå lugn och fokus.

3. Sätt rätt och tydliga mål
Målsättningar och motivation ses av forskare ofta som tydligt sammankopplade. Skapa handlingsplaner för vad, hur och när du ska genomföra något. Planen kan vara föränderlig, men ger styrfart och en känsla av att du vet vart du är på väg. Planer med olika tidsspann, t.ex. på 1 år, 5 år och 10 år gör dig medveten om vad du behöver starta med idag för att en dag uppnå ett stort och avlägset mål.

4. Bekräfta och belöna
Glöm inte att njuta av framgångar. Ta in dem i kroppen och känn den härliga känslan av att ha lyckats. Utnyttja känslan av flyt för att ta tag i tyngre arbetsuppgifter. Belöna och bekräfta dig själv. Även direkta motivationsmetoder – mer lön, en ny anteckningsbok, en ny app eller en extra lyxig lunch ute på stan’, stärker motivationer och ger mer energi framåt.

5. Utveckla dig själv
Som egenföretagare är du din egen chef. Därmed inte sagt att du inte ska arbeta med utvecklingsplaner– tvärtom, men nu skriver du din egen. Vad behöver du stärka? Vad behöver du komplettera med för kompetens? Vad vill du lära helt nytt? Skriv ned och hitta sätt att förvärva den kunskap du behöver, genom utbildningar, seminarium, nätverkande eller på annat sätt.

Skrivet av: Lovisa Ehrenborg | Driftigs skribent inom karriär

Vision-boardMin dagliga motivation får jag av min vision board.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: