Volontärutbildning

Igår kväll var det första gången jag var med på Novahusets volontärutbildning. Eftersom jag är en av två från styrelsen som är med i utbildningen ansvarade jag för att prata med de nya och styra upp mötet, alltid svårt när man inte har stenkoll men det gick jättebra. Vi fick lyssna till Petra, en jättehäftig kvinna som har arbetat med och inom kvinnojourer, med utbildning för utsatta och nu senast mot könsstympning. Hon har även skrivit en handbok om arbetet på kvinnojourer och saker som kan vara bra att tänka på och veta om gällande relationsvåld. Vi pratade en del och hon vill lyckligtvis hjälpa mig med att läsa och kommentera mitt manus. Hon gav mig även lite nya idéer som jag vill lägga till – tack! Novahuset är så bra som ger alla möjlighet att utvecklas och ta del av dessa ämnen!

Petra och jag pratade även om att man förväntas vara expert på allt som vidrör ens främsta kompetensområde. Hon fick ett argt mail för ett tag sedan där personen frågade hur hon kunde strunta totalt i killar som utsätts för omskärelse och bara bry sig om tjejer som blir könsstympade. Precis som när folk säger till mig (som om jag inte redan visste det) att ”män faktiskt också blir slagna i relationer”. Det är rätt uppenbart att man väljer ett expertisområde, just för att kunna bli expert och åstadkomma önskade förändringar. Ofta blir det ämnen som man själv berörts av på något sätt. Och så knyter man ihop ett stort nätverk av alla olika kompetenser för att på så sätt beröra de stora samhällsproblemen. Det är ju inte någon engagerad persons skyldighet att lägga all vaken energi på alla samhällsproblem samtidigt, vi är bara människor. Man väljer oftast ett eller flera ämnen som man specialiserar sig på – just för att kunna göra något åt problemen. Så känner du att du blir irriterad över folk som enbart engagerar sig för killar eller tjejer, sjuka eller friska, fattiga eller rika – engagera dig själv och ta upp det du tycker saknas! Ingen som hindrar dig, snarare tvärtom. Då kommer du nog också bli irriterad när andra i sin tur skriver till dig och frågar varför du inte engagerar dig för alla grupper i hela världen. Tänkvärt!
Sensmoral: gör det du kan och gnäll inte på andra som faktiskt agerar.

image

På tal om relationer (med kärlek, utan våld) vill jag gratulera min fina storebror och hans Anna till giftermålet 5/10-13! :D Ni är bäst! ♥

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: