Korta och långa belöningar

Belöningar på kort och lång sikt. Alla borde egentligen tänka i dessa termer när man gör något. Ska du äta en bulle? Ska du plugga ekonomi? Ska du höra av dig till exet? Vissa saker kanske man bara gör utan att fundera över det särskilt länge men tvivlar man och känner skam eller olust över att välja eller välja bort något kan det vara en god idé att tänka efter när det gäller just belöningen. Alltså, konsekvensen av handlingen.

Exempel:
Ska jag läsa min roliga lånebok ”Powerprincipen” eller studielitteratur?
Kort belöning: ”Powerprincipen” ger intressant inspiration samt möjlighet att läsa ut en lånebok innan den ska tillbaka till bibblan. Studielitteraturen är förmodligen tråkig och seg att komma igång med så den ger ingen kort belöning.
Lång belöning: ”Powerprincipen” ger långsiktig kunskap som förmodligen kommer vara bra i mitt kommande arbetsliv men att börja läsa studielitteraturen reducerar stressen över att hinna klart med den tills på torsdag. Jag kommer även där få kunskap som är viktigare den närmsta tiden.

Resultat: den långa belöningen gällande studielitteraturen är mer värt i det här fallet, låneboken finns det faktiskt tid till i helgen.

Börjar man inventera sina val och tankemönster kan man få mer kontroll över sina kort- och långsiktiga mål och på så sätt må bättre i vardagen. Går man bara på kortsiktiga belöningar kanske det inte alls rimmar med de långsiktiga mål man har, man får hitta en balans som funkar för en själv. Försök klura ut vad du oftast låter bestämma ditt slutgiltiga val.

Och så en otroligt bra nyhet: Filippa flyttar hem till mig här i Finköping! :D Bara två månader kvar! Blir så jääkla glad!

Slippa & NetsFjortiz-times!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: